mandag 7. november 2016

Eit rop i mørket.... HJELP!

Her kommer eit blogginnlegg helt utenom det vanlige.... jeg vil det skal bli mitt mest leste, men samtidig vet jeg at det blir det neppe.... jeg har mistet troen... troen på regjeringen og troen på.... empati? finnes dette enda??
 
Jeg ble i mai i år kjent med en venn av meg. Vi møttes helt tilfeldig på standen. Jeg var med min familie, han var med en venn. Vi begynte og snakke og det kom fort frem at han kom til dalen vår dagen før.
 
Etter en ukes tid var det 17 mai og jeg møtte igjenn min venn. Jeg og mannen min dro ned på mottaket der de bodde med kaker og tok en kopp kaffi sammen med de.
 
Noen dager etter møtte jeg tilfedigvis min venn og en kamerat av han i gata nedenfor huset vårt, så jeg inviterte de inn til meg. Og vi spiste middag sammen og de fortalte at de ventet på svar fra Udi.
 
Etter en uke kom 1 avslag fra Udi....
Uff, det var skikkelig trist tenkte jeg da, men min venn har nok fått en rettferdig behandling av saken sin.
 
Så jeg ba om å få lese saken hans om hvorfor han hadde fått avslag. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg las hva som sto. Jeg tenkte at dette kunne ikke stemme med norsk lov engang.....
 
Ved avslag så får alle asylsøkere utdelt en advokat og de har også retten til å klage Udi's vedtak videre til UNE.
 
Jeg ringte denne advokaten og spurde om han kunne komme hjem til meg og sammen kunne vi 3 gå igjennom saken, og legge inn en klage. Min venn forklarte saken sin på nytt til advokaten og han skrev da en klage.
 
Dagene etter møtet med advokaten jobbet jeg hardt for å finne informasjon om alle som ble nevnt i min venns forklaring, og som også dokumenter og bilder kunne bekrefte. Jeg ble i sjokk... min venn jobbet med de øverste lederne i Afghanistan og måtte flykte da han to ganger ble forfulgt da han forlot lokalene til det politiske partiet han samarbeidet med. Selv etter å ha lest dokumentene hans 10 ganger forsto jeg ikke saken hans før jeg googlet, leste reportasjer inn og ut for å få mest mulig informasjon. Men når jeg fikk forståelse av saken så ble jeg trygg på at denne saken måtte jo vere bankers og min venn var så godt som garantert beskyttelse på politisk grunnlag.
 
Jeg ba etter eit par uker om å få lese klagen advokaten hadde skrevet, og det kom klart frem i klagen til advokaten at han ikke hadde nok informasjon om Afghanistan som land eller politikere i Afghanistan til å kunne sette seg godt nok inn i saken. Og han hadde ikke forstått saken til min venn.
Etter dette begynte jeg å sjekke hvilke advokater de andre asylsøkerene hadde, og det viste seg at alle jeg snakket med hadde samme advokat. En helt vanlig fyr som neppe kan vere særlig engasjert i verken asylpolitikk eller har info om andre land. Her i kommunen har vi mottatt 125 asylsøkere, og minst 60 av disse fikk utdelt denne mannen som advokat. 
 
 
Jeg valgte på dette punktet og skrive til UNE for å forklare saken slik den egentlig var og også legge ved alle bilder osv så kanskje UNE kunne se på saken slik den faktisk var, da jeg forklarte UNE at jeg synes advokaten hadde gjort en særdeles dårlig jobb. Men allerede to dager etter mitt brev ble sendt hos UNE så fikk vi avslag og min venn måtte forlate landet innen 48 timer. Selv om standard etter endelig avslag i følge UNE er 30 dager.
 
Vi visste jo at her var det gjort store feil, både i saksbehandling og advokatens jobb var dårlig.
Så nå begynte kampen om å klage på UNEs vedtak.
 
Jeg ringte også Politiets Utlendingsenhet for å få utsatt utreisedatoen til min venn, så vi fikk tid på oss til å forberede sak og levere inn klage uten å risikere at min venn ble pågrepet og returnert til Afghanistan.
I telefonen med PU fikk jeg eit tørt.... Er han døende?? Nei svarte jeg. Nei da fikk han ikke utsatt iverksettelse av utreise. Jeg forklarte situasjonen igjenn, men det var det ingen nåde.
Fikk også informasjon om at dersom han oppholdt seg i Norge uten lovlig opphold så ville dette gjøre saken hans verre, da han nå brøt norsk lov.
 
Men hva skal en gjøre da når Norge selv bryter loven?? bryter med FNs høykommisær, bryter med lovene de selv har satt???
 
En av Norges beste advokater innen asyl har tatt saken til min venn, da han ser at her er store feil begått. Han har levert inn eit søksmål mot UNE og vi har søkt om utsettelse av utreise, slik at vedkommende kan oppholde seg lovlig i Norge frem til rettsaken hans er avgjort. Men nesten ingen får utsatt utreisen sin til saken kommer for retten.
 
Her i Norge er man uskyldig til det motsatte er bevist?? er man ikke?? hvorfor gjelder ikke dette også asylsøkere?? Dersom det viser seg at UDI/UNE har gjort feil i saksbehandlingen, noe som vil komme klart frem i rettsaken. Er det ikke da rettferdig at min venn får fred frem til rettsaken kommer opp??
får lov å vere en del av eit samfunn.... får gå fritt uten å ha fullstendig angst for at politiet skal dukke opp?? og en helt uskyldig mann, SOM har KRAV på beskyttelse i Norge blir sendt til Afghanistan og risikere og bli drept fordi Norge ikke lar han vere lovlig her frem til rettsaken??
 
Han ber ikke om penger til livsopphold, ikke støtte til bolig.... ikke penger til rettsak.... alt han ber om er å ikke bli behandlet som en kriminell frem til rettsaken.... for han er ikke kriminell.... han er bare eit menneske.... livredd.... for sitt eget liv.... og håpet at når han kom til Norge så kunne han vere trygg. Så blir en utsatt for en sånn behandling??? og må igjenn på flukt?
 
Jeg ber PU, regjeringen.... politikere.... statsminsister.... jeg vet ikke hvem jeg skal be engang..... gi en asylsøker utsatt iverksettelse av utreisedato frem til rettsak kommer opp! Dersom de blir sendt ut fra Norge så er det ikke sikkert de er i live når rettsaken kommer opp.
 
Husker såååå godt Sylvia Listhaugs ord.... vi skal jobbe mot å ha den strengeste asylpolitikken i Europa, men selvfølgelig skal de som har krav på beskyttelse, få beskyttelse.
 
Jammen, så hold dine ord da Sylvia.
 
Det presset en asylsøker har på seg i vente prossessen er uhuman, psykisk terror.... og dersom en i tillegg blir ansett som kriminell og politiet leter etter en så blir saken mye verre....
 
Jeg er skikkelig lei meg.... lei meg for måten Norge behandler asylsøkere, lei meg på min venns vegne, lei meg for at han ikke har det bra... lei meg fordi jeg så gjerne vil hjelpe. Men dersom jeg hjelper så gjør jeg selv noe kriminelt. Lei meg for at jeg ikke han holde min beste venns hånd når han er redd, når han har angst.... ikke kan hjelpe å løfte tankene hans når frykten blir for stor.... Fordi han ikke kan vere sammen med oss.... Dritredd for at telefonen min ringer og han er borte....
 
Ver såååå snill, gi han LOVLIG opphold frem til rettsaken....
 
Hjelp meg å del innlegget, evt spre det til noen som kan hjelpe.....
 
-Klems Diana-
 
 
 
 
 
 
 
 
 


1 kommentar:

  1. Det er jo menneskerettigheter Marius reikerås jobber med. Bortsett fra at det gjelder nordmenns menneskerettigheter . Den norske stat driver overgrep menneskers rettigheter daglig. Desverre må de uten økonomi og språk/forståelse gjennomgå masse skit. Noen mister barna sine. Noen blir sendt hjem til en sikker død. Norge er i søkelyset på mange forskjellige saker.

    SvarSlett

Tusen takk for alle kommentarer, både ris og ros :) Håper du har hatt eit hyggelig besøk på bloggen min, kom gjerne igjenn :)
Har dessverre måttet lage ordbekreftelse på bloggen etter jeg mottar opptil 60 spams hver dag :( håper dere tar dere tid til en kommentar og to fordet! :)